Kernpunten
In het recreatiedomein Nieuwdonk te Berlare zijn er momenteel een speelzone aan het water en een ligweide, gescheiden door een wandel- en fietspad dat rondom het domein loopt. De gemeente wil de speelzone een nieuwe, frisse uitstraling geven om het recreatiegebied aantrekkelijker en moderner te maken voor bezoekers.
Project informatie
De projectsite van ongeveer 9500m² ligt vlak aan de hoofdtoegang van het domein en aan brasserie De Zonnevallei. Het terrein bestaat deels uit een speelzone van zand met diverse speeltoestellen en deels uit gras met enkele bomengroepen. De twee zones worden van elkaar gescheiden door een wandel- en fietspad dat rondom het donkmeer loopt en verder verbinding geeft naar de omgeving.
Nadien werd het terrein ook onderzocht door middel van grondboringen en door enkele putten te graven. In de huidige graszone wordt op sommige plaatsen stagnerend water vastgesteld. Dankzij de grondboring weten we dat dit veroorzaakt wordt door een kleilaag die zich in de bovenste 15cm bevindt. De zandzone bestaat uit een laag zand met dieper liggende stenen.
Nieuwdonk is zowel een recreatie- als een natuurdomein. Bij aankomst op het domein en met name aan de projectzone, was dat laatste echter niet meteen voelbaar. De speeltoestellen staan als het ware losgekoppeld van hun omgeving. Als team zijn we er van overtuigd dat een speelzone die geïntegreerd is in een natuurlijk weefsel veel potentieel biedt voor de bezoekers en voor de lokale biodiversiteit en bovendien ook een meerwaarde kan zijn voor de Nieuwdonk.
Kronkelwaardruggen
Op het einde van het Weichsel (zo’n 15.500 tot 11.500jaar geleden) begon het klimaat stilaan te verbeteren, wat resulteerde in een stijging van de zeespiegel. De rivieren breidden zich uit en meanderden doorheen het landschap, zoals ook in Berlare. De buitenbocht van de meander werd uitgesleten terwijl er in de binnenbocht sediment werd afgezet. Hierdoor verlegde de rivier zich in de richting van de buitenbocht en ontstonden zandruggen aan de binnenkanten. Specifiek voor deze site situeren de kronkelwaardruggen zich in noord-zuid richting. Dit is een belangrijk uitgangspunt dat meteen ook de landschappelijke basis voor het hele ontwerp zal vormen.
Speelzone
In het bestek wordt gevraagd om voor elke leeftijdsgroep twee aparte speelzones te voorzien. In het huidige ontwerp worden echter geen aparte zones gecreëerd; in plaats daarvan worden de speeltoestellen afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen. De hele zone is ontworpen als één groot geheel, wat zorgt voor een sterk en samenhangend beeld. Er is op gelet dat het gebied voor elke leeftijdsgroep voldoende spannend en gevarieerd is. Omdat het team een natuurlijke uitstraling nastreeft, is er geen omheining om de speelzone af te scheiden van de rest van het terrein. Zo kunnen kinderen midden in de natuur spelen, wat zorgt voor een unieke speelervaring.
Gesloten grondbalans
Het doel was om een balans te vinden in het grondverzet, zonder dat er grond aan- of afgevoerd hoefde te worden. Door de afgegraven grond opnieuw te gebruiken voor de kronkelruggen en andere ophogingen, blijft alle grond op de locatie zelf en is transport overbodig. Gezien de landschappelijke context van de kronkelwaardruggen, variëren de ophogingen van minimaal 50 cm tot maximaal 150 cm. Ophogingen van minder dan 50 cm zijn te laag en missen daardoor hun effect, waardoor ze niet bijdragen aan het gewenste landschapsbeeld.