Kernpunten
De oorspronkelijke centrale zone van de Wilgenstraat werd zelden gebruikt door de buurtbewoners. Het grasveld met bomen werd langs alle kanten omgeven door wegenis, waardoor het niet goed toegankelijk, noch uitnodigend was. Van bij de start werd getracht om een plein met weinig (ecologische) betekenis op te waarderen tot een kwaliteitsvolle verblijfsruimte die een grotere bijdrage aan de biodiversiteit kan leveren. Het zou tevens een ideale ontmoetingsplek worden voor de buurtbewoners.
De kern van de opdracht bestond uit het ontharden. De overbodige gesloten oppervlaktes in asfalt en beton werden verwijderd of waar nodig vervangen door materialen die water doorlaten. Aangezien de buurt nood had aan een ontmoetingsruimte, werd daarom een groen plein ingericht met grasbetontegels. Op de drukst gebruikte looplijnen werden de tegels ingevuld met mozaïek kasseien om het comfort te verzekeren. De opgemetselde zitbanken bieden de nodige gelegenheid tot rust en ontspanning.
Projectinformatie
Water
Het inzetten op een lokale opvang en buffering van hemelwater is hoognodig om de extremen van overstroming en droogte te overbruggen. Eén van de uitgangspunten was dan ook om het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren. Door verschillende wadi’s met elkaar te verbinden, stroomt het teveel aan water van de ene in de andere. Pas nadat de wadi’s gevuld zijn, loopt het water over naar de riolering. Op die manier wordt de riolering zelfs bij hevige regenbuien ontlast.
Recycleren
Eén van de doelen bestond erin om zo veel mogelijk materiaal te recupereren en dus ter plaatse te houden. Zo werden er boordstenen hergebruikt als kantopsluiting en als zittribune aan het trapveld, de betontegels van de voetpaden kregen een nieuw leven als zitmuurtjes en de minder vitale bomen maken nu deel uit van een speelparcours. De mozaïek kasseien werden hergebruikt van een andere werf. Tot slot kadert ook het grondverzet binnen deze visie. De uitgegraven grond van de wadi’s werd integraal gebruikt voor het aanleggen van een omwalling rond de speelzone, die zo voor de nodige veiligheid en geborgenheid zorgt. Hierdoor kon een nul-balans in het grondverzet bereikt worden. De mogelijkheden tot recuperatie zijn natuurlijk verschillend per project, maar met een beetje creativiteit zijn er steeds manieren om bestaand materiaal een tweede leven te geven.
Ecologie
Als verwijzing naar de straatnaam werden 3 wilgen aangeplant die vrijuit mogen groeien. Aan de wadi’s kwamen soorten als els, berk en haagbeuk te staan, die beheerd zullen worden als hakhout. Het snoeiafval kan gewoon op de takkenwal achtergelaten worden.
Bij het doel om deze plek klimaat- en toekomstbestendiger te maken, werden ook de bestaande bomen niet vergeten: zij kregen een hoognodige standplaatsverbetering. Hiervoor werd een European Treeworker ingeschakeld. De combinatie van meerdere bloemenmengsels en verscheidene inheemse water- en moerassoorten zorgt niet alleen voor een kleurrijk en natuurlijk beeld, het trekt ook diverse soorten insecten en vlinders aan die er voordien geen voedselbron vonden.