Het project
Betrokken partijen: ASK architecten/ Foto's genomen door Stradus
Kernpunten
Op de locatie van het huidige inbreidingsproject stond voordien een bloemisterij met een aantal serres. Na de aankoop van enkele omliggende percelen, ontstond een site met slechts een zeer geringe biologische meerwaarde. Na de afbraak van de serres bleef een nagenoeg leeg terrein over, met een hoogteverschil van zo’n 50cm als enige kenmerk.
Projectinformatie
Het Burgemeesterpark is opgevat als een privéproject met openbaar karakter, wat inhoudt dat het hele project als één grote tuin beschouwd kan worden die publiek toegankelijk is en waarop de hele buurt gebruiksrecht heeft. Gezien het openbare karakter van het project was het een uitgangspunt om te zorgen voor optimale privacy voor alle bewoners. Door hagen langs de terrassen te plaatsen en taluds te beplanten met siergrassen, wordt ongewenste inkijk beperkt. Tegelijkertijd worden bewoners en bezoekers doorheen het park begeleid.
Kikkers en waterpret in een glooiend landschap
Als compensatie voor het feit dat de auto tot vrij diep in het gebied komt, werd een groene straat aangelegd met bomen en parkeerplaatsen in waterdoorlatende grasbetontegels. Naast een groen beeld, zorgen de tegels voor extra groeivolume en water voor de bomen. De bewonersparkings werden geclusterd en kunnen ook door de buurt gebruikt worden. Het huidige ontwerp schrapt bovendien zo’n 200m² aan verharding die oorspronkelijk voorzien werd.
Er werd bewust voor gekozen om het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren. Er werden geen waterontvangers of goten geplaatst. Het water dat op gesloten verharding neerkomt, wordt afgewaterd naar een groenzone of naar de wadi’s. Het terrein werd zo geprofileerd dat het oppervlaktewater uiteindelijk in één plas terechtkomt. Deze plas kan zich doorheen de jaren verder ontwikkelen tot een amfibieënpoel. Twee bekkens lopen over in elkaar en na een paar dagen van hevige regenval kijken de bewoners uit op een grote ondiepe waterpartij waar in de winter zelfs op geschaatst kan worden.
Het gehele park werd op een organische en architecturale manier ontworpen. Slingerende paden doorkruisen het terrein en maken een vlotte fiets- en wandelverbinding mogelijk vanaf de achterliggende verkaveling naar het centrum. De vormentaal van het park werd herhaald in enkele stapstenen, die op een gepaste manier geïntegreerd zijn en naadloos passen in het kleine glooiende landschap. Naast het puur functionele, geven ze een speels karakter aan de wadi doordat ze verschillende hoogtes hebben en meegaan met de hellingen. Bovendien is dit bij hoog water dé perfecte plaats om fauna en flora te ontdekken.
Een buurttuin voor iedereen
De groenbuffers met inheemse beplanting zorgen voor een omsloten en geborgen gevoel en ondersteunen bovendien de lokale biodiversiteit. De oevers van de wadi’s werden deels beplant met inheemse moerasvegetatie. Het onbeplante gedeelte is opgevat als Boulingrin. Samen met de stapstenen en het podium kan het dienen als indirecte spelaanleiding voor kinderen. Een eetbare zone met plukfruit en een hoogstamboomgaard stimuleren de fauna en flora en kunnen door liefhebbers geoogst worden. Een houten podium biedt bewoners en passanten de kans tot ontmoeting, om in alle rust even pauze te nemen of om een klein buurtfeest te organiseren. De bloemenweides zijn een knipoog naar de bloemenstad Lochristi en naar de vorige functie als bloemisterij.